Een hartaanval herkennen en voorkomen

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld. In België zijn ruim één derde van de overlijdens te wijten aan hart- en vaatziekten. Veel levens kunnen echter gered worden door alert te zijn voor de eerste symptomen en snel in te grijpen.

Wat is een hartaanval?

We spreken van een hartaanval als een bloedvat rond het hart vernauwt of afgesloten raakt. Hierdoor kan een gedeelte van de hartspier te weinig zuurstof krijgen en daardoor afsterven. In dat laatste geval spreken we van een hartinfarct.

Een hartaanval kan ook leiden tot een hartstilstand.

Hoe herkennen?

Een hartaanval wordt vaak voorafgegaan door lichamelijke waarschuwingen die echter niet altijd herkend worden.

De volgende klachten kunnen een signaal zijn van een mogelijke hartaanval:

  • kortademigheid;
  • benauwdheid;
  • krampen in benen;
  • pijn/druk in borststreek bij inspanning;
  • abnormale vermoeidheid.

Waarom alert zijn?

30% van de personen met een hartaanval bereiken het ziekenhuis niet levend. Alert zijn voor de signalen en snel reageren is dus erg belangrijk.

Bij ongewone pijn in de borststreek die meer dan 15 minuten aanhoudt contacteert men beter de hulpdiensten. Als deze pijn uitstraalt of samengaat met duizeligheid, transpiratie of braakneigingen is nog meer spoed aangewezen. Iedere minuut telt!

Diabetespatiënten

Iedereen moet alert zijn voor hartproblemen maar diabetespatiënten zijn door de gevolgen van hun ziekte extra kwetsbaar en moeten dus ook extra aandacht besteden aan eventuele waarschuwingen.

Hoe voorkomen?

Een jaarlijkse controle door uw huisarts waarbij de bloeddruk, het gewicht en het cholesterolgehalte worden gecontroleerd, is aangewezen voor 50-plussers.

Naast een gezonde levensstijl wordt ook het vermijden van stress steeds meer aanbevolen. Gezonde voeding en voldoende rustperiodes inlassen, zijn dus de beste manier om onze bloedvaten gezond te houden en een hartaanval te voorkomen.

Soms kunnen ook geneesmiddelen, zoals aspirine of cholesterolverlagers, verlichting brengen. Raadpleeg hiervoor uw huisarts.