Een jichtaanval

Jicht is een in de geïndustrialiseerde landen vaak voorkomende gewrichtsziekte. Het begint meestal met een ontsteking van de grote teen (roodheid, zwelling) en ze treft vooral mannen (90% van de gevallen) van 30 tot 50 jaar.

Een jichtaanval is vaak heel pijnlijk: het wordt onmogelijk om te stappen of zelfs een sok aan te trekken. Een aanval kan van 3 tot 10 dagen duren en zonder verzorging, kan deze ook op andere gewrichten (enkels, vingers, …) overslaan.

Één schuldige: urinezuur

Urinezuur wordt niet alleen op natuurlijke wijze door ons lichaam aangemaakt, we nemen dit zuur ook op via onze voeding. Soms gebeurt het echter dat het urinezuurgehalte in het bloed te hoog is (hyperurikemie).

Of dit nu te wijten is aan slechte afbraak (door de nieren) of een overmatige opname (slechte voeding), deze concentratie veroorzaakt steeds de vorming van urinezuurkristallen in de gewrichten. Deze kristallen zijn verantwoordelijk voor de pijn.

De pijn verlichten

Bepaalde geneesmiddelen kunnen de ontsteking binnen de 48 uur remmen.  Het gaat hierbij uitsluitend om geneesmiddelen op voorschrift in combinatie met pijnstillers.  Ook een koud verband kan de pijn draaglijker maken.

Het probleem verhelpen

Geneesmiddelen maken het mogelijk de concentratie aan urinezuur in het bloed te reguleren. Daarnaast moeten sommige gewoontes aangepast worden. Te rijke voeding (orgaanvlees, sauzen, vetten, …) dient vermeden te worden, net als alcohol of onvoldoende beweging.

Gezondheid!

Het is uiteraard altijd beter te voorkomen dan te genezen. Een evenwichtige voeding en voldoende beweging zijn dan ook de basis van een gezonde levensstijl! Vergeet ook niet voldoende water te drinken zodat de nieren, de filters van ons lichaam, hun rol optimaal kunnen vervullen.

Meer info?

Praat erover met uw huisarts.