Bent u diabeet?

Diabetes

De laatste jaren stellen we wereldwijd een steeds sterkere stijging vast van het aantal diabetici.

Deze stijging heeft verschillende oorzaken: enerzijds de veroudering van de bevolking, maar ook de stijging van de factoren die diabetes veroorzaken: overgewicht, een onaangepast eetpatroon of een gebrek aan lichaamsbeweging.

Wat is diabetes? 

Diabetes is een ziekte die het lichaam verhindert de energie te verbruiken die we door voedsel opnemen. Dit ontstaat wanneer de alvleesklier geen insuline - een hormoon - meer aanmaakt of wanneer het lichaam weerstand biedt tegen de aangemaakte insuline.

Normaal regelt insuline de bloedsuikerspiegel door mee te werken aan de opname en omzetting van glucose uit het bloed. Glucose is namelijk de voornaamste energiebron van onze cellen. Als glucose niet correct opgenomen wordt, komt ons organisme energie te kort en treedt vermoeidheid op.

Als de ziekte niet behandeld wordt, kunnen onze organen ernstige schade ondervinden: het hart (hartaanval), het zenuwstelsel, de nieren, de ogen, de bloedvaten (herseninfarct, verhoogde bloeddruk, ... ). 

Daarom is het belangrijk dat personen die lijden aan diabetes of personen die denken deze ziekte ontwikkeld te hebben, hun huisarts raadplegen.

Deze zal een diagnose kunnen stellen en de goede medische opvolging van diabetes verzekeren.

Opsporen en opvolgen

Om diabetes op te sporen wordt de glycemie, dit is de hoeveelheid suiker in het bloed, gemeten.

Voor de opvolging worden in België drie programma's voorgesteld.

Het voortraject is bedoeld voor de personen die aan een lichte vorm van diabetes lijden. Het zorgtraject en de overeenkomst bij zelfregulatie van diabetes zijn bedoeld voor ernstigere vormen. 

Deze programma's zijn bedoeld om de zieken te leren omgaan met diabetes en de toegang tot de zorg en het nodige materiaal te vereenvoudigen.

De HZIV neemt een groot deel van de kosten ten laste voor de opsporing en de opvolging van diabetes.

Neem contact op met uw arts.