Bij de apotheker

Bij de apotheker

Het elektronische geneesmiddelenvoorschrift is verplicht voor de volgende voorschrijvers:

  • huisarts;
  • arts-specialist;
  • tandarts;
  • verloskundige.

U ontvangt dus niet langer een papieren voorschrift!

Er gelden echter een aantal uitzonderingen, zoals een voorschrift opgesteld door de huisarts tijdens een huisbezoek of wanneer de huisarts ouder is dan 64 jaar.

Zonder papier?

Als patiënt gaat u naar uw apotheker om uw geneesmiddelen op te halen.

  • Ofwel toont u uw elektronisch voorschrift op uw smartphone met een app of een webtoepassing zoals www.mijngezondheid.belgie.be.
  • Ofwel heeft de apotheker toegang tot uw voorschriften via uw identiteitskaart (eID) of een ander identificatiemiddel (rijksregisternummer).

Liever op papier?

Wenst u dit niet of beschikt u niet over een smartphone, dan kunt u een papieren bewijs van het elektronische voorschrift aan uw voorschrijver vragen. 

U kunt dit bewijs dan aan uw apotheker voorleggen.

Vraag dit tijdens uw raadpleging om tijd te winnen! Het is gratis, maar u moet ernaar vragen.

En voor iemand anders?

Wilt u geneesmiddelen ophalen bij de apotheker voor bijvoorbeeld een kind waarover u tijdelijk de hoede heeft? In dat geval heeft de voorschrijver de geneesmiddelen voor dit kind voorgeschreven en kunt u de geneesmiddelen niet met uw eigen identiteitskaart of via een digitaal kanaal afhalen.

Om deze voorgeschreven geneesmiddelen toch te krijgen, moet u ofwel:

  • aan de voorschrijver een papieren bewijs van elektronisch voorschrift vragen en/of een foto van het elektronische voorschrift nemen.
  • vraag de ISI+ kaart of de elektronische identiteitskaart van het kind aan de wettelijke ouder en leg het voor bij de apotheker.
  • vraag aan de wettelijke ouder het voorschrift via een digitaal kanaal te openen en af te drukken of u een foto van het voorschrift te bezorgen.

Opgelet

Het elektronische voorschrift is geen reservatie: het kan gebeuren dat de apotheker het geneesmiddel niet op voorraad heeft en het moet bestellen.

Het voorschrift bevindt zich niet op uw elektronische identiteitskaart: de kaart verleent aan de apotheker enkel toegang tot het voorschrift dat zich op een beveiligd platform bevindt. Neem bijgevolg altijd uw elektronische identiteitskaart mee als u uw arts of een apotheker raadpleegt.