Bijwerkingen melden, helpt geneesmiddelen veiliger te maken

Bijwerkingen

Van 6 tot 12 november 2023 loopt de MedSafetyWeek, een internationale campagne om het melden van bijwerkingen te promoten.

Geneesmiddelen op de Belgische markt zijn van goede kwaliteit, veilig en doeltreffend. Toch kan elk geneesmiddel bijwerkingen veroorzaken. De meeste bijwerkingen zijn al gekend wanneer een geneesmiddel op de markt wordt gebracht. U kunt ze vinden in de bijsluiter. Andere bijwerkingen worden pas later ontdekt op basis van meldingen. 

In België volgt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) alle geneesmiddelen op. Door vermoedelijke bijwerkingen te melden aan het FAGG, werkt u actief mee aan het identificeren van nieuwe veiligheidsproblemen. U kunt een bijwerkingen melden aan uw arts, apotheker of gewoon rechtstreeks aan het FAGG op www.eenbijwerkingmelden.be

Het FAGG kreeg vorig jaar meer dan 12 000 meldingen van vermoedelijke bijwerkingen, waarvan bijna de helft rechtstreeks van patiënten. Toch is er sprake van onderrapportering. Lang niet alle bijwerkingen worden gemeld. Meer meldingen over een vermoedelijke bijwerking zorgen ervoor dat problemen vlugger worden ontdekt en dat er sneller kan worden ingegrepen. Daarom wil deze campagne iedereen aansporen om bijwerkingen te melden. Elke melding door een patiënt of een gezondheidszorgbeoefenaar zorgt voor meer kennis over de voordelen en risico's van geneesmiddelen. Uw melding helpt het FAGG om actie te ondernemen om risico's tot een minimum te beperken.