De Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart

Als u in een land van de Europese Unie (EU of Zwitserland, Noorwegen, Ijsland of Liechtenstein) reist en er medische zorgen nodig hebt, kunnen uw gezondheidskosten vergoed worden op vertoon van uw Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK).

Hoe werkt het?

De EZVK bewijst dat u in orde bent op het vlak van de Belgische ziekteverzekering. Op vertoon van uw EZVK in de andere landen van de EU (maar ook in Ijsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland) hebt u toegang tot onverwachte medische zorgen onder dezelfde voorwaarden en aan hetzelfde tarief als de personen van het betrokken land.

Opgelet:  In sommige landen wordt het privé-tarief toegepast als u uw EZVK niet voorlegt. Hierdoor zullen de kosten niet alleen hoger zijn, maar loopt u bovendien het risico dat ze in België niet vergoed worden.

Toepassingen

De EZVK is

  • persoonlijk (elk gezinslid moet dus in het bezit zijn van zijn eigen kaart)
  • beperkt tot tijdelijke verblijven
  • uitsluitend voor onvoorziene zorgen

De EZVK is dus niet bruikbaar om zorgen te dekken die u in een ander land gepland hebt. Voor specifieke situaties zoals een ziekenhuisopname of een repatriëring, is een reisverzekering een betere optie.

De EZVK aanvragen

Als HZIV-lid, kan u deze kaart gratis aanvragen in uw HZIV-kantoor. U kan de kaart ook bestellen via myHZIV of op de website van de HZIV.

Dien uw aanvraag tijdig in, zodat wij u de kaarten kunnen bezorgen vóór u op reis vertrekt (reken op ten minste één week).