Minder microben door uw handen te wassen!

De coronacrisis is ook de gelegenheid om nogmaals te benadrukken hoe belangrijk het is om onze handen volgens de regels van de kunst te wassen. Zo kunnen we de verspreiding van microben tegengaan: griep, coronavirus, virale infecties, besmettelijke ziekten, buikgriep, ...

Niet alle ziektekiemen zijn echter gevaarlijk. Microben zijn onzichtbaar met het blote oog. Ze zijn overal aanwezig, thuis, op kantoor, op school, op het openbaar vervoer,... Geen enkele plaats blijft ervan gespaard. De samenleving in groepsverband verhoogt de blootstelling aan ziektekiemen.

Onze handen zijn de belangrijkste overdragers van besmetting: 75% van de infecties worden immers via de handen overgedragen. 

Om virale en bacteriële besmettingen te vermijden is er voor iedereen slechts  één gulden regel: was uw handen regelmatig met zeep.

Wanneer uw handen wassen?

 • Bij het verlaten van het toilet.
 • Na het snuiten, niezen of hoesten.
 • Vóór en na het eten.
 • Vóór het inbrengen van contactlenzen.
 • Vóór en na het verzorgen van een zieke of een baby (intieme hygiëne).

Hoe uw handen wassen?

 1. Maak uw handen nat.
 2. Breng zeep aan.
 3. Wrijf uw handen goed in gedurende 15 à 20 seconden.
 4. Was alle oppervlakken van uw handen, ook uw nagels.
 5. Spoel uw handen onder stromend water.
 6. Indien mogelijk sluit u de kraan af met huishoudpapier of een handdoek.
 7. Droog uw handen goed af.

Antiseptisch product?

Een antiseptisch middel is een product dat microben vernietigt. U kunt ze vinden in de vorm van gel, mousse of als vloeistof.

Om efficiënt te zijn moet de alcoholconcentratie in die producten minstens 60% bedragen. Deze producten vernietigen echter niet alleen de slechte bacteriën maar ook de goede. 

Op lange termijn kunnen ze bovendien een uitdroging van de huid veroorzaken. Denk er dus ook aan om uw handen regelmatig te hydrateren.