Moederschapsverlof zelfstandigen

Als gerechtigde zelfstandige of helpende echtgenote, kunt u een moederschapsuitkering vragen bestaande uit een wekelijks forfaitair bedrag.

Het wordt uitbetaald tijdens de volledige duur van uw moederschapsrust.

Hoe lang duurt de moederschapsrust?

Voor een zelfstandige of helpende echtgenote bestaat de moederschapsrust uit twee delen:

  • de verplichte rust (minimum 3 weken)
  • de facultatieve rust (maximum 9 weken, 10 voor een meerling).

Beide categorieën worden verder opgesplitst in twee tijdvakken:

  • de voorbevallingsrust (vóór de vermoedelijke bevallingsdatum vastgesteld door de arts)
  • de nabevallingsrust (vanaf de effectieve geboorte).

Verplichte rust

De verplichte rust bedraagt minimaal 3 weken.

Deze worden verplicht opgedeeld in 1 week vóór de vermoedelijke bevallingsdatum en 2 weken vanaf de geboorte.

Facultatieve rust - voor- en nabevallingsrust

De facultatieve rust - u beslist zelf of u deze al dan niet opneemt - bedraagt maximaal 9 weken (10 voor de geboorte van een meerling).

Van dit totaal kunnen 2 weken vóór de geboorte genomen worden waardoor de voorbevallingsrust 3 weken bedraagt (de verplichte week inbegrepen).

De facultatieve nabevallingsrust begint ten vroegste vanaf de eerste dag volgend op de twee weken verplichte nabevallingsrust.

In tegenstelling tot de verplichte rust kunt u de twee weken facultatieve voorbevallingsrust ook na de bevalling nemen. De nabevallingsrust bedraagt zodoende in totaal maximaal 11 weken (12 voor de geboorte van een meerling) die u kunt opdelen.

Facultatieve rust - opdelen

U kunt uw facultatieve nabevallingsrust in afzonderlijke tijdvakken opnemen. Elk tijdvak moet echter ten minste zeven kalenderdagen tellen.

De facultatieve weken nabevallingsrust moeten genomen worden binnen de 36 weken volgend op de 2 weken verplichte nabevallingsrust.

Facultatieve rust - voltijds of halftijds

U kunt uw facultatieve rust voltijds of halftijds opnemen.

Indien voltijds, dan is geen enkele beroepsactiviteit mogelijk tijdens de weken moederschapsrust.

Indien halftijds, dan worden uw 9 weken facultatieve rust omgezet in 18 weken halftijdse rust (20 voor de geboorte van een meerling).

Hospitalisatie van de pasgeborene

Als uw kind meer dan zeven dagen te rekenen vanaf de geboorte in het ziekenhuis opgenomen wordt, kunt u een verlenging van uw moederschapsrust aanvragen.

De duur van deze verlenging is gelijk aan het aantal volledige hospitalisatieweken van uw kind na verloop van de eerste zeven dagen. Deze periode kan echter niet langer zijn dan 24 weken.

Ook de moederschapsrust bij hospitalisatie van het kind kan halftijds opgenomen worden. In dit geval mag de duur van de verlenging niet meer bedragen van 48 weken rust.

De verlenging moet onmiddellijk volgen op het einde van de twee weken verplichte nabevallingsrust.

De facultatieve nabevallingsrust begint dan de eerste dag volgend op het einde van het tijdvak van verlenging als gevolg van de hospitalisatie van de pasgeborene. Het maximale tijdvak van 36 weken begint in dit geval na het aantal weken verlenging naar aanleiding van de hospitalisatie van de pasgeborene.

Welke formaliteiten moet u vervullen?

Bezorg een medisch getuigschrift aan de adviserend arts van uw HZIV-kantoor met de vermoedelijke bevallingsdatum (het vermeldt tevens of het om de geboorte van een meerling gaat).

Per kerende post ontvangt u dan de documenten die ingevuld moeten worden en teruggezonden naar ons kantoor met vermelding van uw keuzes (duur van de facultatieve rust, voltijds, halftijds, ...).

Na de bevallinig bezorgt u een uittreksel van de geboorteakte aan uw HZIV-kantoor (of een medisch getuigschift ter bevestiginng van de bevalling).

Het aantal weken factultatieve rust kan later altijd nog gewijzigd worden. Licht echter steeds vooraf uw HZIV-kantoor in! Het moet steeds gaan om één of meerdere tijdvakken van ten minste zeven kalenderdagen.

Wenst u uw rust te verlengen omwille van de hospitalisatie van uw kind, licht dan uw gewestelijke dienst in binnen de twee weken volgend op de geboorte van het kind. Bezorg ons een getuigschrift van de verpleeginstelling met vermelding van de vermoedelijke duur van de hospitalisatie.

Dienstencheques voor zwangere zelfstandigen of helpende echtgenotes

Vanaf 1 januari 2001, kan een zelfstandige of helpende echtgenote die bevalt, gratis, bij de sociale verzekeringskas van aansluiting, dienstencheques aanvragen om iemand in te schakelen voor het uitvoeren van huishoudelijke taken.

Neem contact op met uw sociale verzekeringskas voor meer informatie.