Winterkwaaltjes aanpakken

In de winterperiode worden we al eens geconfronteerd met verschillende negatieve gevolgen van dat seizoen: naast mist, vochtigheid en sneeuw zorgen de bijhorende koude temperaturen er voor dat ook ons lichaam de wetten van koning winter ondergaat.

Eén van de meest voorkomende klachten is de wintermoeheid. Vermoedelijk is deze te wijten aan een tekort aan (zon)licht. Om dit tegen te gaan moet u voldoende ontspannen, slapen en vooral gezond eten.

Wie in de winter veel op pad is kan ook last krijgen van droge lippen. Een koude of strakke wind is hiervan de oorzaak. De lippen drogen niet alleen uit, ze gaan barsten, scheuren of schilferen… De lippen natmaken of proberen de velletjes weg te krabben maakt het alleen maar erger. Hou de lippen voldoende vet bijvoorbeeld met lippenbalsem. 

Een heel ander verhaal zijn wintervoeten en wintertenen. Als gevolg van de kou trekken de bloedvaten in vingers en tenen samen met de bekende pijn tot gevolg. Zorg dus voor warme handschoenen en kousen.

De bekendste winterfenomenen zijn echter nog steeds de hoestbuien en loopneuzen. Een infectie aan de luchtwegen ligt aan de basis hiervan. Een siroop of neusspray kan dan een effect hebben. Als de neus vrijgemaakt wordt, is een oplossing nabij.

Als deze winterkwaaltjes te lang aanslepen en u dus na enkele dagen geen beterschap merkt, is het aangewezen een arts te raadplegen.