De e-sigaret

De e-sigaret is in opmars. Helpt deze hype om te stoppen met roken of is het gewoon een nieuwe manier van roken?

Wat is de e-sigaret?

De e-sigaret heeft de vorm van een sigaret. Het elektronische toestel produceert kunstmatig damp, die vergeleken kan worden met de rook van een sigaret. Het werkt met vullingen die bestaan in diverse (fruit)smaken. 

De e-sigaret verspreidt rook maar zonder nicotine. Ze wordt daarom voorgesteld als een hulpmiddel om te stoppen met roken. De roker voert dezelfde gebaren uit, behoudt de sociale gewoonte, maar zonder verslavende middelen. In tegenstelling tot de klassieke rookstopbegeleiding, zijn de doeltreffendheid en de gevolgen op lange termijn nog niet aangetoond.

Wat zegt de wetenschap?

Er worden steeds meer onderzoeken uitgevoerd, die nu eens positief dan weer negatief uitvallen. Toch trekken sommigen aan de alarmbel. De e-sigaret verspreidt ook schadelijke stoffen, zij het in mindere mate. Minder ongezond is echter niet noodzakelijk gezond!

Samenstelling?

De e-sigaret produceert damp die de gebruiker inademt. Uit metingen blijkt dat deze damp chemische stoffen bevat zoals propyleenglycol en glycerol. Bij de vermenging van beide producten ontstaat damp. Propyleenglycol werkt als bevochtiger: op termijn kan dit leiden tot irritatie van de huid of de slijmvliezen (de tong).

Een aantal vullingen, die je bij de apotheker kunt kopen, bevatten wel nicotine.  De roker neemt dan formaldehyde op, wat kankerverwekkend is. De e-sigaret bevat wel minder formaldehyde dan de klassieke sigaret. Er komt ook geen teer, nog een andere kankerverwekkende stof van de klassieke sigaret, in de longen.

Conclusie

E-sigaretten zijn geen geneesmiddelen. Ze kunnen schadelijke en kankerverwekkende stoffen bevatten, maar in mindere mate dan de klassieke sigaretten.

Voor de rokers die wensen te stoppen met roken, kan de e-sigaret in het beste geval tabak vervangen, in het slechtste geval het rookgedrag in stand houden. Het risico om te hervallen is groot.

Voor niet-rokers kan de e-sigaret een aanloop zijn naar klassiek roken als men denkt dat de e-sigaret geen kwaad kan. Ondanks dat men de e-sigaret als modieus toestelletje voorstelt, mogen de gevaren niet genegeerd worden. Kortom, voor uw gezondheid en uit voorzorg, raden wij u aan helemaal niet te roken... en dit geldt zowel voor de gewone sigaret als voor de e-sigaret.