De HZIV laat u niet vallen

Iedereen valt wel eens maar hoe ouder u bent, hoe vervelender de gevolgen kunnen zijn.  Wij geven u daarom enkele tips om deze problemen te voorkomen.

Actief en fit blijven

De beste manier om een val te voorkomen is actief en fit te blijven.  Stevige en soepele spieren, goede reflexen en coördinatie zorgen er voor dat u minder snel valt.  Daarom is bewegen erg belangrijk. U kunt zo langer van het leven  genieten en zelfstandig blijven.

Gezonde voeding

Ook uw voeding is belangrijk. Met de jaren neemt de stevigheid van onze botten af.  Ons lichaam heeft daarom calcium nodig.  Dit is te vinden in zuivelproducten, groenten, fruit en vis.  

Vitamine D helpt om calcium uit voeding op te nemen en zorgt ook voor sterkere spieren.

Wees niet bang

De angst om te vallen zorgt er bij sommigen voor dat ze minder gaan bewegen. Net daardoor  verhogen ze de kans op een val.  Laat uw angst dus uw leven niet beheersen en blijf bewegen zonder onverantwoorde risico's te nemen.

Een personenalarm, waarmeer u bij een val onmiddellijk iemand kunt waarschuwen, kan een geruststelling zijn.  

U kunt de telefoon op een centrale plaats zetten zodat u zich niet hoeft te haasten.  Enkele (nood)nummers voorprogrammeren kan ook nuttig zijn.

Tips

  • Beweeg ongeveer een half uur per dag.  Blijf  realistisch en bouw langzaam op, te voet naar de winkel, kuisen, in de tuin werken, met de kleinkinderen spelen,… zijn goede voorbeelden.
  • Bepaalde medicijnen zorgen voor duizeligheid of maken u slaperig. Vraag uw arts om meer info als u niet zeker bent over de bijwerkingen. Sta ook niet te snel op om duizeligheid te voorkomen.
  • Laat uw ogen regelmatig controleren en doe het licht aan als dat nodig is om voldoende te zien.
  • Matig uw alcoholgebruik want daardoor reageert u trager.
  • Pas uw woning aan om ongevallen te voorkomen.  Antislip onder matten, tapijten of traptreden is een goed idee.  Laat niets rondslingeren en zorg voor handgrepen.
  • Kies voor stevige en goed passende schoenen met antislipzool.