Geneeskundige verzorging voor slachtoffers van een terreurdaad

Als slachtoffer van een terreurdaad heeft u het “statuut van nationale solidariteit” aangevraagd en verkregen.

Dit erkend statuut geeft u aanvullende rechten inzake terugbetaling van uw gezondheidszorgen.

Het is de Directie Oorlogsslachtoffers van de HZIV die belast is met deze aanvullende terugbetaling voor alle betrokkenen.

Voordelen verbonden aan het statuut van nationale solidariteit

Als direct slachtoffer biedt het statuut u de mogelijkheid om terugbetaling te genieten van bepaalde sommen die noch door de verplichte, de vrije of aanvullende ziekteverzekering gedekt zijn.

Bijvoorbeeld:

  • het eigen aandeel (remgeld);
  • de prestaties die geen deel uitmaken van de verplichte verzekering;
  • de bijkomende kosten verbonden aan een niet-geconventioneerde zorgverstrekker.

De tenlasteneming van deze kosten in naam van de nationale solidariteit hangt af van hun verband met de kosten die men gehad heeft door de terroristische daad.

Hoe een tussenkomst bekomen?

Bent u sociaal verzekerde in België?

Als u van dit statuut geniet hoeft u niets te ondernemen.

Het is uw ziekenfonds die aan de HZIV de lijst van uw gezondheidszorgen zal overmaken. Zij zal u ook een overzicht bezorgen om u te informeren over het vervolg van de procedure.

Op basis van doorgestuurde informatie, uw statuut en de eventuele erkenning van invaliditeit, zal de Directie Oorlogsslachtoffers van de HZIV uw terugbetalingsdossier behandelen.

Bent u sociaal verzekerde van een ander land dan België?

In dat geval dient u onmiddellijk uw originele documenten (facturen van zorg) te bezorgen aan de Directie Oorlogsslachtoffers van de HZIV.

Zij zal de terugbetalingen uitvoeren die ten laste zijn van de Belgische verplichte ziekteverzekering en de door het statuut van Nationale Solidariteit voorziene supplementen storten.

Stuur de documenten naar dit adres:

HZIV Directie Oorlogsslachtoffers
Troonstraat 30A
1000 Brussel - België

 

Opvolging van een dossier?

De Directie Oorlogsslachtoffers van de HZIV zal u per post een ontvangstbevestiging bezorgen zodra zij uw dossier van uw ziekenfonds hebben ontvangen.

U zal dan beschikken over de contactgegevens van uw dossierbeheerder om deze eventueel vragen te stellen over de tussenkomst verbonden aan het statuut.

 

Opmerkingen

  • De tussenkomst van de Directie Oorlogsslachtoffers vindt plaats op het einde van de procedure, pas na de terugbetaling van de verplichte ziekteverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen.
  • Het is onmogelijk om vooraf al een berekening te maken van de kosten die door het statuut ten laste zullen worden genomen.
  • Sommige aanvragen zullen door een commissie van interne medische experten moeten geëvalueerd worden, in bijzonder deze over prestaties die niet gedekt zijn door de Belgische verplichte ziekteverzekering.

     

Contact

Carine De Cock (NL)
Tel.: 02/227.62.22   
E-mail: @email