Griep en vaccinatie

Koorts, koude rillingen met hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen, een pijnlijke keel, een droge hoest... De typische symptomen van griep.

Griep is echter niet zo onschuldig als een banale verkoudheid en kan bij bepaalde personen ernstige verwikkelingen veroorzaken.

Waarom is vaccinatie belangrijk?

Vaccinatie is de beste bescherming tegen griep en de gevolgen ervan. Soms kan je na vaccinatie toch nog griep krijgen, maar de gevolgen zijn altijd minder ernstig.

Behoort u tot de risicogroep?

Griep is voor gezonde mensen meestal vrij onschuldig. Een weekje uitzieken volstaat meestal. Personen met een verminderde weerstand lopen veel meer gevaar. Bij sommige risicogroepen kan griep leiden tot ernstige verwikkelingen die in sommige gevallen zelfs dodelijk kunnen zijn.

Griepvaccinatie is daarom sterk aangeraden voor:

  • 50-plussers;
  • alle personen opgenomen in een instelling;
  • mensen die één van de volgende chronische ziekten hebben: hart-, long-, of nieraandoeningen, diabetes, hemoglobinopathie of lijden aan immunodepressie;
  • zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van de vaccinatie;
  • mensen die behoren tot het verzorgend personeel die in direct contact komen met personen met een verhoogd risico op complicaties;
  • kinderen tussen 6 maand en 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan;
  • beroepsfokkers van gevogelte en varkens, alsook hun familieleden die onder hetzelfde dak wonen.

 

Bespreek het risico met uw huisarts.

Wanneer moet u zich laten vaccineren?

Zolang de griep niet is doorgebroken is vaccinatie nuttig. U laat zich dus best vanaf eind september tot begin december vaccineren. Het vaccin beschermt pas na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Elk jaar moet u dus opnieuw een vaccin krijgen!

Hoe wordt u terugbetaald?

Raadpleeg uw arts voor een voorschrift. Hij moet "derdebetalersregeling van toepassing" erop vermelden. Op die manier betaalt u bij de apotheker enkel het persoonlijk aandeel ipv de volle prijs.

Deze terugbetaling, die 40% van de prijs van het vaccin bedraagt, geldt enkel voor mensen die behoren tot een risicogroep!