Handen wassen

Handen wassen

De onhebbelijkheden van de winter: griep en darmklachten zijn schering en inslag. Om de overdracht van virale infecties, microben of bacteriën te beperken is er maar één bondgenoot: zeep!

Zo snel als een handdruk

Onze handen zijn de belangrijkste overdragers van besmetting: ¾ van de infecties worden immers via handen overgedragen. Virussen, microben of bacteriën: ze zijn allemaal talrijk en onzichtbaar aanwezig.

Onze handen verzamelen ze bij het aanraken van deurklinken, voorwerpen op tram/trein of eenvoudigweg wanneer we iemand de hand schudden. Het volstaat met de hand naar de mond, neus of ogen te gaan opdat de ziektekiemen zich kunnen verspreiden.

De samenleving in groepsverband verhoogt uiteraard de blootstelling aan ziektekiemen. Op het werk, op school, op het openbaar vervoer: geen enkele omgeving blijft gespaard. Het is nochtans eenvoudig om zich te beschermen. Voor groot en klein is er slechts één middel: de handen regelmatig met zeep wassen.

Wanneer de handen wassen?

 • Bij het verlaten van het toilet
 • Vóór het eten/aan tafel gaan
 • Vóór men contactlenzen aanbrengt
 • Voor en na het verzorgen van een zieke of een baby (intieme hygiëne)
 • ...

Hoe de handen wassen?

 1. Maak de handen nat
 2. Breng zeep aan 
 3. De handen goed  inwrijven gedurende 15 à 20 seconden
 4. Was alle oppervlakken van je handen
 5. Spoel de handen onder stromend water
 6. Droog je handen
 7. Indien mogelijk, sluit de kraan af met een huishoudpapier of een handdoek

Antiseptisch product of zeep?

Er worden heel wat antiseptische producten verkocht voor het wassen van de handen. Deze producten vernietigen de kiemen nog efficiënter dan gewone zeep. U kunt ze vinden in de vorm van gel, mousse of vloeistof.

Om efficiënt te zijn moet de concentratie van alcohol in die producten minstens 60% bedragen.  Dit type product vernietigt echter goede en slechte bacteriën…  en kunnen op lange termijn uitdroging van de huid veroorzaken.

Het is dus aangewezen om deze producten enkel af en toe te gebruiken en voorkeur te geven aan klassieke zeep bij regelmatig gebruik.