Natuurlijk gezond: een gezondere voeding

Groenten en fruit voor een goede gezondheid! Ze leveren een belangrijke bijdrage voor onze gezondheid en de artsen raden ons aan deze op een meer regelmatige manier in onze voeding op te nemen.

Leve groenten en fruit!

Gezondheidsstudies hebben aangetoond dat mensen die veel groenten en fruit eten, zich doorgaans beter voelen dan wie er maar weinig eet. Is onze gezondheid niet onze grootste schat? Laten we er zorg voor dragen door variatie op ons bord te brengen minder slechte vetten en meer groenten en fruit.

Hoeveel per dag?

Het doel dat nagestreefd wordt, is dagelijks minstens 400gr groenten en fruit te eten. Dit zijn 5 porties van 80gr die over de dag verspreid kunnen worden, waarvan er 3 bij de hoofdmaaltijden horen (ontbijt, middagmaal en avondmaal).

Een appel weegt al bij de 100gr. Twee stukken fruit per dag en de porties bij de maaltijden volstaan dus om de doelstelling van 400gr te bereiken. Onmogelijk is het dus zeker niet

Opgelet: aardappelen worden beschouwd als zetmeelhouders en niet als groente.

Hoe uw keuze bepalen?

In de winkelrekken vindt u het hele jaar door groenten en fruit. Uiterst lekker en voldoende gevarieerd om dagelijks aan uw trekken te komen.

Een ander voordeel van groenten en fruit is dat ze niet duur zijn voor zover u uiteraard voor seizoensgebonden producten kiest.

Geef de voorkeur aan verse groenten en fruit. Diepgevroren groenten en fruit zijn ook geschikt, maar ga dan na of ze niet bereid werden met zout en vet. Daarnaast bestaan er ook kant-en-klare groenten (slaatjes, rauwkost, ) die u enkel nog hoeft te spoelen.

Groenten en fruit in blik kunnen ook deel uitmaken van onze voeding, maar afwisselend met verse en diepgevroren alternatieven die voedzamer zijn (vitamines, ).

Opgelet: conservenblikjes bevatten vaak te veel suiker of zout.

Deze natuurlijke voedingsmiddelen hebben alles om u te verleiden: prachtige kleuren, gevarieerde vormen, structuren en smaak en bovendien zijn ze heel voedzaam. Weinig calorieën en vetten, rijk aan water, voedingsvezels, vitamines en andere beschermende bestanddelen zoals antioxydanten.

Zalmtartaar (voor 4 personen)

Om ze nog beter te waarderen, kunt u eens onderstaand voorgerechtje uitproberen:

Ingrediënten: 400gr gerookte of rauwe zalm, één komkommer, 2 eetlepels yoghurt of kwark, verse dille, één citroen.

Bereiding:

  1. Snijd de zalm in kleine reepjes.
  2. Schil de komkommer en snijd hem in kleine blokjes.
  3. Hak de dille fijn
  4. Meng alles samen in een slakom en voeg het citroensap toe.
  5. Voeg de yoghurt of de kwark toe en meng energetisch.
  6. Laat de slakom ongeveer 30 minuten in de koelkast staan.
  7. Dien koud op in schaaltjes of glazen.
  8. Versier met dille.

Smakelijk!