Voedingssupplementen, weldaad of overdaad?

Voedingssupplementen, weldaad of overdaad?

Onze gezondheid is één van onze kostbaarste bezittingen. Het is daarom logisch dat we proberen om zo gezond mogelijk te blijven. Omdat gezonde voeding de basis is van een gezond lichaam, gebruiken heel wat mensen voedingssupplementen. Wij geven u een beknopt overzicht van de voor- en nadelen van deze supplementen.

Populair

In tegenstelling tot de klassieke geneesmiddelen worden voedingssupplementen ook verkocht in winkels. Het aanbod van deze poeders, pillen en drankjes is bovendien sterk gestegen door de toenemende aandacht voor gezondheid. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de voordelen van een goede gezondheid en hebben er daarom veel voor over om zo gezond mogelijk te leven.

Overdaad

Scholen en media peperen ons in dat we voldoende vitamines moeten innemen en campagnes van producenten van supplementen versterken deze boodschap nog.

We gaan echter te vaak van de veronderstelling uit dat vitamines enkel positief zijn en vertrouwen op clichés als "baat het niet, dan schaadt het niet" of "meer is beter". Dit klopt helaas niet.

Als we extra vitamines innemen die we reeds voldoende hebben opgenomen via onze voeding is dit niet alleen nutteloos en een verspilling, maar soms zelfs schadelijk. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat overtollige vitamines bepaalde gezondheidsrisico's ernstig kunnen verhogen!

Voor wie?

Als u een gevarieerd eetpatroon heeft waarin voldoende fruit, groenten en vezels zitten, heeft u geen supplementen nodig.

Zwangere vrouwen en personen met bepaalde ziektes kunnen soms wel baat hebben bij het gebruik van supplementen, maar dat moet telkens vooraf met de huisarts besproken worden.

Tips

Wij geven u een overzicht van de belangrijkste bouwstenen en in welke voedingsmiddelen u ze kunt vinden:

  • Omega-3 vetzuren: vette vis (2 porties/week)
  • Vitamine-E: plantaardige olie, noten, kiwi's, bladgroenten
  • Vitamine-D: vette vis, eieren, paddenstoelen
  • Vitamine-A: broccoli, wortelen, zoete aardappelen en spinazie
  • Calcium: zuivelproducten zoals melk en kaas

Als u toch denkt dat u een vitaminetekort heeft, vraag dan steeds vooraf de mening van uw huisarts.

Denk ook na of er geen alternatief bestaat door bijvoorbeeld uw voedingspatroon aan te passen. U bespaart zo niet enkel heel wat geld maar vermijdt ook dat supplementen uw gezondheid in gevaar brengen.