Wanneer de pijn blijft

 

Pijn is een signaal dat ons lichaam uitstuurt om onze aandacht te vestigen op een probleem of om een reactie uit te lokken. Raakt u een (te) warm voorwerp aan? De felle pijn zal u onmiddellijk doen reageren. In theorie is pijn dus nuttige info die we echter meestal aan ons willen laten voorbijgaan.

Wanneer pijn zich installeert

Er komt een moment waarop ‘pijn’ overbodig, irriterend of te sterkaanwezig is. Wat als u bijvoorbeeld artritis heeft? In dat geval is er geen snelle oplossing die de pijn kan verlichten.  We spreken dan van chronische pijn.

Pijnstillers

Niemand heeft graag pijn. Gelukkig bestaan er medicijnen om de pijn te verlichten. Ze bevatten aspirine, paracetamol,  ibuprofen  of  andere geconcentreerde  stoffen.  We hebben allemaal wel middelen tegen een vervelende migraine of andere pijn in onze EHBO-kast.

Terugbetaling

In principe worden pijnstillers niet terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering. U kan trouwens -zonder voorschrift- minder geconcentreerde medicijnen kopen in de apotheek. Lees telkens aandachtig de bijsluiter of vraag raad aan uw apotheker. 

Zelfs vrij verkrijgbare middelen kunnen gevaarlijk zijn.Personen met chronische pijn kunnen soms van een (gedeeltelijke) terugbetaling van pijnstillers  genieten.  Vraag uw huisarts of u hiervoor in  aanmerking komt.  Hij zal u een attest overhandigen. Dat attest bezorgt u aan de adviserend-geneesheer van uw HZIV kantoor.

De adviserend-geneesheer zal u dan op de hoogte brengen van zijn eventueel akkoord.  De prijsvermindering kan oplopen tot 20%.

Opmerking

• De terugbetaling geldt enkel voor geneesmiddelen aangekocht in de apotheek.
• De toestemming van de adviserend-geneesheer is beperkt geldig in de tijd.
• Uw persoonlijk aandeel wordt opgenomen in uw MaF-teller.