Woon gezond, geef lucht aan uw huis!

Geef lucht aan uw huis!

In de koudere periodes van het jaar zijn we sneller geneigd om ramen en deuren goed dicht te houden. Als u weet dat u eigenlijk het grootste deel van uw tijd binnen doorbrengt, dan weet u natuurlijk dat het heel belangrijk is voor uw gezondheid om te zorgen voor gezonde, frisse lucht binnen.

Luchtvervuiling in uw huis?

Dagelijks brengen we heel wat tijd binnen door. In Vlaanderen is dat gemiddeld zo'n 85% van onze tijd, waarvan het grootste deel thuis. Het is dan ook logisch dat de verse, gezonde lucht binnen snel is opgebruikt. Niet alleen door te ademen, maar ook door te koken, poetsen, douchen, roken of klussen, komen er stoffen in de lucht die u of uw gezin ziek kunnen maken. Vermijd daarom producten met gevarensymbolen en hou sigarettenrook uit uw woning. Verlucht extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen of klussen.

Ventileren of verluchten?

Door te ventileren laat je voortdurend verse lucht binnen. Dit doet u door de ventilatieroosters open te laten staan of bijvoorbeeld een raam op een kier te zetten. Ventileren doet u best 24 uur per dag.

Door te verluchten zorgt u er voor dat er op korte tijd veel frisse lucht binnenkomt. Dat kan door bijvoorbeeld een raam of buitendeur minstens 2 keer per dag 15 minuten open te zetten.

Verluchten = energieverspilling?

Men hoort wel eens dat verluchten volledige energieverspilling is omdat men dure warme lucht naar buiten laat ontsnappen. Dit is niet correct: verluchten brengt vochtige lucht naar buiten en drogere lucht naar binnen. Het opwarmen van verse, droge lucht kost minder energie dan het opwarmen en warm houden van vochtige binnenlucht. Om het energieverlies maximaal te beperken investeer u best in ventilatieroosters of een ventilatiesysteem. Indien dit niet mogelijk is, kan u ventileren door uw raam op een kier of op kiep te zetten.

Een proper ventilatiesysteem = propere lucht

Heeft u een ventilatiesysteem of ventilatieroosters in uw woning, zorg er dan voor dat dit goed onderhouden is. Raadpleeg bij twijfel de handleiding of uw installateur.

Zes tips voor een gezonder binnenmilieu:

  • Ventileer 24 uur per dag
  • Rook niet binnen
  • Gebruik en onderhoud de ventilatieopeningen in huis, sluit ze niet af
  • Verlucht (zet uw ramen open) extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen, klussen,...
  • Verlucht uw woning extra wanneer u nieuwe materialen of meubels hebt geplaatst
  • Zet de verwarming lager of schakel ze uit tijdens het verluchten