1 op 4 Belgen gaat niet elk jaar naar de tandarts

Ruim een kwart van de Belgen gaat in een periode van drie jaar geen enkele keer naar de tandarts. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het IMA (Intermutualistisch Agentschap) naar aanleiding van de Werelddag van de Mondgezondheid (20 maart). Wie niet jaarlijks op controle gaat, betaalt nochtans meer. Bovendien kan een regelmatig tandartsbezoek ergere tandproblemen voorkomen.

Vooral de jongste en de oudste leeftijdsgroep scoren slecht. Nochtans zijn ook zij gebaat bij een regelmatige controle. Vanaf de eerste tandjes is een tandartsbezoek voor peuters zinvol. Toch ging 56 procent van de 3- en 4-jarigen nog nooit naar de tandarts. Bij 75-plussers bracht 44 procent drie jaar lang geen enkele keer een bezoek aan de tandarts. Kinderen tussen 5 en 14 jaar doen het beter met slechts één op de zes zonder controle.

Regionale verschillen

Er zijn ook opmerkelijke geografische verschillen. Stedelijke omgevingen scoren beduidend slechter. Ook is er een merkbaar verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. Walen gaan minder vaak naar de tandarts, al vormen Waals-Brabant en de regio rond Luik een uitzondering. In Vlaanderen zijn er enkele kleinere gebieden die slechter scoren, onder meer in West- en Oost-Vlaanderen, maar ook in het noorden van de provincie Antwerpen en rond Tienen en Sint-Truiden.

Slechte mondhygiëne

Dat zoveel mensen niet of weinig naar de tandarts gaan, is een slechte zaak. De gezondheid van mond en tanden is van essentieel belang voor belangrijke functies, zoals spreken en eten, maar ook op sociaal vlak. Mond- en tandziektes die niet op de juiste manier behandeld worden, kunnen zich ontwikkelen tot chronische aandoeningen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat slechte mondhygiëne een invloed kan hebben op de ontwikkeling van onder meer diabetes, hart- en vaatziekten of ademhalingsziektes.

Om de mondgezondheid positief te beïnvloeden, ga je best minstens één keer per jaar naar de tandarts. Hiermee draag je zorg voor je gebit maar ook voor je budget. Sinds 2016 (2017 voor mensen met de verhoogde tegemoetkoming) is het mondzorgtraject in voege. Wie niet op controle gaat bij de tandarts, betaalt het jaar daarop meer remgeld.

Dagelijkse gewoontes

Daarnaast kun je zelf ook elke dag werk maken van een gezonde mond. Dat kan door de tanden goed te poetsen en rekening te houden met wat je eet en wanneer je dat doet. Je tanden poetsen, doe je het best twee keer per dag, gedurende twee minuten, met een tandenborstel die je om de drie maanden vervangt. Goed poetsen is belangrijk om tandplak tegen te gaan. Maak van tanden poetsen een dagelijkse gewoonte. Denk na over je ochtend- en avondritueel en pas het tanden poetsen daar in. Vooral bij kleinere kinderen is het belangrijk hier iets tof van te maken.

Beperk je eetmomenten tot vijf per dag: drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes.

Kies voor harde niet gesuikerde knabbels en eet voldoende gevarieerd, met veel groenten en fruit.

Hecht ook belang aan je dranken. Ook hierbij kies je het best voor ongesuikerde dranken, de voorkeur gaat steeds naar water.

Rustpauzes, tussen de maaltijden door zijn belangrijk voor je tanden zodat je tandglazuur kan herstellen.

Ben je op zoek naar enkele leuke manieren om tot een betere mondgezondheid te komen, raadpleeg dan zeker je ziekenfonds. Zij ontwikkelden heel wat materiaal en initiatieven rond tandzorg.

Meer info: http://atlas.ima-aim.be/databanken  

Wie zijn wij?

Het Nationaal Intermutualistisch College (NIC) is een mutualiteiten-associatie, samengesteld uit vertegenwoordigers van de 5 landsbonden van de ziekenfondsen (Christelijke Mutualiteiten, Socialistische Mutualiteiten, Onafhankelijke Ziekenfondsen, Liberale Mutualiteiten, Neutraal Ziekenfonds), van de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering en van de Kas voor Geneeskundige Verzorging van de NMBS.

In zijn geheel vertegenwoordigt het NIC alle Belgische sociaal verzekerden, ofwel meer dan 11 miljoen mensen.