Fietsen, waarom niet?

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om gezond en fit te blijven. Wij geven u daarom enkele fietstips en weerleggen enkele hardnekkige mythes over fietsen.

Gezondheidsvoordelen

Fietsen is gezond omdat je door de beweging calorieën en vet gaat verbranden. Het is dus niet enkel gezond maar ook nog goed voor uw lijn.

Ook het voorkomen van diabetes type 2 en overgewicht zijn voordelen van een regelmatige fietstocht. De kans op een hartaanval vermindert met 50%.

Het stalen ros is ook een manier om stress te verminderen. U kan uw hoofd leegmaken onderweg. Zorgen over een parkeerplaatse en files zijn er niet.

Fietsen is tenslotte ook goed voor de bloedvaten, uw hersenen en uw geheugen.

Andere voordelen

Door fietstochten te maken komt u op onverwachte plaatsen. Veel fietsroutes lopen immers door mooie natuurgebieden of langs verkeersluwe wegen. Heel wat regio’s bieden bovendien een netwerk van knooppunten aan waardoor het kinderspel is om snel een route uit te stippelen zonder dat u een kaart nodig heeft. U kunt daarbij vrij de lengte van de fietstocht bepalen.

Door te fietsen komt u ook op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor wagens. U zal sneller en dichter in contact komen met de natuur en wat is er leuker dan oog in oog staan met een ree of een eekhoorntje?

Mythes

  • Fietsen kost tijd

Fietsen is vaak makkelijk te combineren met dagelijkse verplaatsingen zoals uw woon-werkverkeer of inkopen doen. Zo komt u snel aan voldoende beweging terwijl u dingen doet die toch moeten gebeuren. Door de vele files is fietsen soms zelfs sneller dan de wagen. De overheid zet trouwens in op meer en betere fiets(snel)wegen en veiligere fietspaden.

  • Fietsen is duur

Een fiets kost inderdaad geld maar de prijzen zijn door de wereldhandel en de deelname van grote marktspelers erg democratisch. Bovendien koopt u met een fiets ook een gratis sportabonnement dat u onbeperkt kan gebruiken. Enkele jaren naar de sportclub kost u vaak al snel veel meer. 

Als u de wagen bovendien meer laat staan zal de besparing van brandstof alleen al de kostprijs van uw fiets snel goedmaken. 

U kan bovendien ook vaak beroep doen op een fietspremie van uw werkgever. Tenslotte is er de gezondheidswinst, uw gezondheid is simpelweg onbetaalbaar.

  • Fietsen in de stad is ongezond

Zelfs al fietst u enkel in de drukste regio’s dan nog zijn de gezondheidsvoordelen groter dan de risico’s. Onderzoek toonde aan dat de luchtkwaliteit in de wagen bovendien slechter is dan buiten. In België moet u al 9 à 11 uur fietsen in zwaar vervuilde lucht eer u een gezondheidsnadeel zou ondervinden.