Antibiotica

Antibiotica

Antibiotica zijn geneesmiddelen die bacteriële infecties bestrijden. Een klein mirakel van de moderne geneeskunde! Men moet ze echter wel op een verstandige manier gebruiken opdat ze effectief blijven.

Wat zijn antibiotica?

Antibiotica zijn natuurlijke of synthetische substanties. Ze remmen of stoppen de ontwikkeling van bacteriën die infecties veroorzaken zoals strepto- of pneumokokken.

Een permanente strijd

Bacteriën passen zich echter aan: dat is normaal. Hoe groter het gebruik van antibiotica, hoe meer bacteriën zich gaan verdedigen en uiteindelijk ongevoelig worden voor antibiotica.

Door die toegenomen weerstand (resistentie) moeten er dus steeds nieuwe antibiotica worden ontwikkeld. Deze nieuwe geneesmiddelen blijven echter maar werkzaam tot de bacteriën er opnieuw weerstand tegen opgebouwd hebben.

Een risico voor iedereen

Het ontwikkelen van die geneesmiddelen vraagt echter veel tijd. Het risico is dus reëel  dat we op een dag moeten vechten tegen bacteriën die ongevoelig zijn geworden voor alle bestaande antibiotica.

Vertragen van de resistentie

Het is belangrijk de resistentie van de bacteriën af te remmen door verkeerd of overgebruik van antibiotica. Na pijnstillers zijn ze immers de meest gebruikte medicijnen in Europa!

Correct  gebruik

Antibiotica zijn uitsluitend verkrijgbaar op voorschrift en gebruik ze steeds volgens de richtlijnen van uw arts. Bij een behandeling zal uw arts er op toezien dat:

  • De juiste dosis wordt genomen (voldoende groot);
  • De juiste duur wordt gehanteerd (zo kort mogelijk);
  • Een correcte frequentie van inname wordt gevolgd;
  • Een opeenvolging van antibioticakuren bij eenzelfde patiënt wordt beperkt;
  • De voorwaarden bij de inname worden gerespecteerd (bijvoorbeeld: inname met/bij het eten).

Meer info?

Spreek erover met uw arts!