De brooddozen zijn terug

Brooddoos

Zowel op kantoor als op school, velen onder ons hebben na afloop van de vakantie hun verplichtingen terug opgenomen. In een aktentas of een boekentas, is de alom bekende brooddoos opnieuw aan een opmars bezig... Een paar gram tederheid in een druk programma. Op naar een nieuw schooljaar!

Uw maaltijd in een doosje

Of het nu een avond- of ochtendklus is, de meeste gezinnen maken hun lunch klaar in 5 minuten. Dit verdient nochtans een zekere aandacht. Dit kleine doosje speelt namelijk een grote rol wanneer honger opdaagt en om een pauze schreeuwt. Maar hoe vult u die brooddoos voor een gezonde en aangename middagpauze?

Goed idee! Met mate
water (voldoende)    gesuikerde drankjes
fruit of groenten   snoepgoed
ontbijtgranen    gebakjes
melkproducten of hun veganalternatieven gezouten snacks (chips, crackers)
boterhammen met hesp, kippenfilet of zeevruchten boterhampasta of confituur. Bereide slaatjes (tonijn, kip mayonaise, ...) zijn zeer vet.

Varieer en geniet

Elke dag hetzelfde eten kan vervelen. Varieer de maaltijden:

  • maak een groente- of fruitbrochette.
  • Kies voor wraps (maïzenapannenkoeken) in plaats van boterhammen en kies voor een smaakvolle vulling.
  • voeg kleur toe met garnering: tomaten, sla, komkommer, hardgekookt ei, maïs, geraspte worteltjes, enz...
  • vorm grappige gezichten voor uw kinderen met fruit en groeten.

Denk duurzaam

Vermijd aluminiumpapier in de brooddozen. Dit is niet erg duurzaam (papier breekt sneller af) en het contact met het voedsel is niet bijzonder gezond.

Ook voor het milieu: geef de voorkeur aan herbruikbare flessen in plaats van tetrapak of blikjes. Vandaag zien de drinkflesjes er fantastisch uit waardoor u in de refter niet meer op een verdwaalde kampeerder lijkt.

Tot slot

Dankzij uw brooddoos blijft uw maaltijd vers en heeft u die altijd bij de hand. De voorbereiding wordt al snel een ochtend- of avondritueel, een gelegenheid voor een attent gebaar voor uw kinderen of partner. Een gebaar dat telt...

Voor de portefeuille is het een aanzienlijke besparing ten opzichte van de aankoop van een belegd broodje. U koopt voedsel in bulk dat u in de loop van de week bereidt. Het is ook onnodig te vermelden dat u heel wat minder afval produceert. Opnieuw een gebaar dat telt.