Gezonde tanden zijn belangrijk

Gezonde tanden zijn belangrijk

Mooie tanden geven u een mooie glimlach. Maar gezonde tanden zijn ook belangrijk voor uw gezondheid in het algemeen. 

Om uw tanden te beschermen kunt u enkele goede gewoontes aanleren en dat liefst zo vroeg mogelijk. Regelmatig uw tandarts bezoeken is één van deze goede gewoontes...

De HZIV stelt een reeks terugbetalingen voor tandheelkundige verzorging voor. Sommigen daarvan zijn bestemd voor jongeren, anderen gelden ook voor volwassenen.

Enkele tips

Uw tanden gezond houden begint natuurlijk bij de keuze van uw voeding. Sommige voeding, zoals snacks en gesuikerde dranken (snoepjes, frisdrank...) wordt beter vermeden (of beperkt). Ze veroorzaken zuuraanvallen, die de tanden beschadigen en de kans op cariës verhogen.

Verder is er ook voeding die de gezondheid bevordert. Eet fruit en verse groenten om uw tandvlees en uw tanden sterker te maken.

Of het nu voor de gezondheid van uw tanden is, of voor uw gezondheid in het algemeen, let erop om altijd gevarieerd te eten.

Vermijd roken

Tabak is in elke vorm schadelijk voor de tanden. Behalve de vergeling van de tanden en het veroorzaken van kanker, kan tabak leiden tot ziekten aan het tandvlees en zelfs het verlies van tanden.

Een regelmatig onderhoud

Uw definitieve tanden groeien niet meer terug als u ze verliest. Daarom is het belangrijk ze goed te verzorgen zodat u ze lang kan behouden. 

2 goede tips om dit te doen:

  • Poets uw tanden minstens 2 keer per dag. Gebruik een tandenborstel met haren die niet te hard zijn, maar ook niet te zacht. Poets gedurende minstens 3 minuten, en vergeet geen enkele kant en geen enkele tand (opgelet voor de achterste tanden).
  • Laat uw tanden minstens één keer per jaar door uw tandarts nakijken. Hij zal de toestand van uw tanden nakijken en kleine reparaties uitvoeren indien nodig (tandsteen verwijderen, gaatjes opvullen,...). Wacht niet altijd tot u tandpijn heeft om  naar de tandarts te gaan...

Terugbetaling

De HZIV betaalt deze behandelingen terug:

  • Raadplegingen: jaarlijks mondonderzoek, klassiek bezoek
  • Preventieve behandelingen: verwijderen van tandsteen
  • Pulpectomie: zenuwbehandeling van een tand
  • Tandvulling: behandeling van cariës

De officiële tarieven zijn beschikbaar in uw HZIV-kantoor of op onze website www.hziv.be (rubriek tarieven).

Als u ten minste één keer per jaar een tandarts raadpleegt, wordt uw tandzorg beter vergoed (tandzorgtraject)!

Voor jongeren onder de 18 jaar, kan deze zorg zelfs volledig gratis zijn.  

Als uw tandarts niet de officiële tarieven toepast moet u, in  het derdebetalersysteem, enkel de toeslag betalen die uw tandarts bovenop de officiële tarieven aanrekent.