Oktober Borstkankermaand

Borstkanker lintje

Een op negen vrouwen krijgt ooit te maken met borstkanker. Vooral vrouwen van 50 jaar of ouder lopen een hoger risico. Oktober werd uitgeroepen tot internationale borstkankermaand om het bewustzijn rond de ziekte te vergroten en het belang van een vroege opsporing te benadrukken. 

Wat is borstkanker?

Borstkanker betekent dat je een kwaadaardige tumor hebt in één of beide borsten. Dit komt door een foute DNA-mutatie. De precieze oorzaak hiervan is nog niet bekend, hoewel er een aantal risicofactoren bestaan. Sommige van deze factoren heb je zelf in de hand, zoals bijvoorbeeld roken, overgewicht en alcoholgebruik. Andere risicofactoren zoals leeftijd, erfelijkheid en milieuvervuiling kan je niet veranderen. Zowel mannen als vrouwen kunnen op elke leeftijd getroffen worden door borstkanker, maar vrouwen vanaf 50 jaar lopen het meeste risico. 

Zelfonderzoek

Hoewel je dus door een gezonde levensstijl het risico op borstkanker kan verkleinen, kan je het niet helemaal doen verdwijnen. Daarom is het belangrijk dat je alert blijft voor eventuele veranderingen van je borsten of tepels. Knobbeltjes, deukjes, vochtafscheiding of zwellingen kunnen allemaal wijzen op borstkanker. Een uitgebreide lijst met symptomen kan je vinden op de website van Stichting tegen Kanker. Ben je ongerust of heb je iets gevoeld? Neem dan contact op met je huisarts. 

Vroegtijdige opsporing

Minstens even belangrijk als zelfonderzoek is een vroegtijdige opsporing. Elke vrouw tussen 50 en 69 jaar wordt daarom om de twee jaar uitgenodigd om een gratis screeningsmammografie te laten nemen. Zo kunnen afwijkingen in je borsten vroegtijdig gevonden worden, zelfs voordat je er zelf iets van merkt. Op deze manier kan een zware behandeling voorkomen worden en is de kans op genezing groter. In Vlaanderen gebeurt dit via het Bevolkingsonderzoek Borstkanker en in Brussel via  Borstkanker Opsporing.

Waar kan ik terecht?

Voor meer informatie over borstkanker, lotgenotengroepen en acties kan je terecht op de website van Think Pink. Ook op de website van Stichting tegen Kanker vind je een schat aan informatie terug over dit onderwerp. 

Wil je meer weten over de vroegtijdige opsporing vanaf 50 jaar? Je vindt hier alles over via Borstkanker Opsporing in Brussel of Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Vlaanderen. 

Onze sociale dienst is altijd bereid om samen met jou te kijken op welke steun je recht hebt.