Oei, luizen!

Met de start van een nieuw schooljaar staan luizen terug in het middelpunt van de belangstelling. Nochtans komen ze het hele jaar voor en niet alleen bij kinderen, ook volwassenen kunnen er last van hebben.

Wat zijn luizen?

Luizen zijn kleine grijze parasieten van een drietal millimeter. Ze nestelen zich in ons haar of in onze kledij en voeden zich met ons bloed. Hun beten veroorzaken soms veel jeuk.

Elke luis leeft 3 à 4 weken en dat is ruim voldoende om een grote hoeveelheid witte eitjes te leggen, de zogenaamde neten. Luizen worden via contact overgedragen (hoofd tegen hoofd) of onrechtstreeks via kledij, beddengoed,... 

Kinderen leven voortdurend in groep wat de verspreiding van luizen uiteraard bevordert... Het heeft dus niets te maken met een gebrek aan hygiëne!

Beter voorkomen dan genezen

Controleer regelmatig het haar van uw kinderen:

  • Luizen hebben het graag warm: kijk dus goed achter de oren en in de nek.
  • Controleer elke lok om alle neten te ontdekken
  • Kam hun haar af en toe met een luizenkam waarbij u een bleke handdoek op hun schouders legt.

De efficiëntie van afweermiddelen zoals lavendel en preventieve shampoos is niet bewezen.

Een luis gevonden?

Bij de apotheker vindt u een gamma producten waarmee u luizen kunt bestrijden. De apotheker kan u hierbij adviseren. Neem ook altijd aandachtig de bijsluiter door en volg nauwgezet de aanwijzingen. Het nadeel van deze chemische oplossing is dat luizen steeds resistenter worden...

Een andere optie is de luizen te lijf te gaan met een heel fijne luizenkam. Elke haarlok moet gekamd worden om te vermijden dat een luis ontsnapt. Één enkele overlevende en het is terug naar af.

Wat is volledig nutteloos?

  • Dagelijks het beddengoed en alle knuffels wassen: Zolang de persoon zijn/haar haar niet kamt boven het bed, vallen er geen luizen in... bovendien zijn hun overlevingskansen zonder voeding bijzonder gering.
  • Een chemische behandeling starten van zodra men jeuk heeft: jeuk kan ook een andere oorzaak hebben... verwar de luizen niet met stof of roos.

Besluit

Luizen, die onafscheidelijke diertjes, zijn zo oud als de mensheid. Heel waarschijnlijk zijn ze met (en op) onze voorouders uit de boom geklommen. Ze verdelgen is zeker geen makkelijke opdracht, ongeacht de aangewende middelen... 

Al lijkt een kinderhoofd bijzonder aantrekkelijk, ze zijn zeker niet bang voor een volwassene. Ze kennen geen vooroordelen en maken dus geen onderscheid in sociale klasse, noch wijzen ze op een gebrek aan netheid of hygiëne.

Ze veroorzaken geen ziektes en zijn, afgezien van de jeuk, op zich niet schadelijk. Maar als uw kind toch met luizen thuiskomt, is het minste dat u kunt doen, ervoor te zorgen dat ze verdwijnen. Zowel voor uw kind als voor de vrienden: één enkel hoofd met luizen is voldoende om anderen te besmetten en nog veel meer...