Oh nee, acne!

Vooral jongeren hebben wel eens last van acne: rode, ontstoken puistjes en donkere mee-eters op gezicht, borst en rug.  Wat moet u weten over deze gevreesde huidaandoening en vooral, wat kunt u eraan doen.

Wat is acne?

Acne ontstaat omdat de talgklieren in de huid te veel talg (vet) produceren. De poriën, die de talg afvoeren, raken dan verstopt.  Hierdoor vormen zich zwarte puntjes of witte bolletjes, de mee-eters.  Onder invloed van bacteriën kunnen deze mee-eters ontsteken.  Dan ontstaan er puistjes.

Oorzaak & mythes

De talgproductie kan om verschillende redenen verhogen.  De bekendste oorzaak is de hormonale verandering tijdens de puberteit. Maar ook make-up, wrijving van kleding en bepaalde geneesmiddelen kunnen acne veroorzaken.  Acne treft dus niet alleen jongeren.

Vroeger dacht men dat een slechte hygiëne, chocolade of stress de boosdoeners waren.  Dit is echter niet het geval.  Acne is ook niet besmettelijk.

Hoe behandelen?

Diverse producten tegen acne zijn verkrijgbaar bij de apotheek en de drogist. Er bestaat echter geen behandeling die voor iedereen werkt.  Meestal duurt het ook een tijdje voordat de resultaten zichtbaar worden. U moet een behandeling dus een aantal weken of maanden volhouden.

Werken deze producten niet of heeft u overmatig last van uw acne, dan kunt u een afspraak maken met uw huisarts of een dermatoloog.  Zij kunnen onder andere antibiotica of ontstekingsremmers voorschrijven.  

Bij vrouwen kan het gebruik van een anticonceptiepil soms een gunstig effect hebben.

Tips

  • Was uw gezicht enkel met lauw water (zonder zeep)
  • Vermijd zonnen of de zonnebank
  • Gebruik geen make-up op de puistjes
  • Knijp de puistjes niet uit; zo vermijdt u littekens