Stoppen met roken?

Bart werkt al meer dan 20 jaar bij de HZIV. Gedurende al die jaren was hij een vaste klant in het rokerslokaal, maar dat behoort nu tot het verleden.  Heel tevreden met deze verandering in zijn leven, wenst hij zijn verhaal met ons te delen.

Bart, je bent vandaag een overtuigd niet-roker. Hoe is het zover gekomen?

Zoals velen heb ik mijn eerste sigaret gerookt rond mijn veertiende.  Met vrienden, op school. Eerst in het geniep en daarna steeds vaker. Nochtans heb ik in mijn familie enkel mijn opa zien roken.

Ik heb hem trouwens nooit anders gekend, hij werd 72. Een bink: hij was landbouwer. En toch heeft hij het onderspit moeten delven; tegen de schade van tabak, teer en nicotine was hij niet opgewassen. Een beroerte maakte hem definitief bedlegerig.

Onbegrijpelijk dat ik toen al niet gestopt ben met roken. Als tiener dacht ik gewoon niet aan de nare gevolgen. Met een sigaret voelde ik me stoer, vond ik mezelf volwassen... Maar op dat ene sigaretje volgde al snel een tweede, een derde... en in een mum van tijd rookte ik een pakje per dag. Alles liep gesmeerd.

Wat zette u tenslotte aan om te stoppen?

Ik ben opgegroeid, getrouwd en kreeg een kindje. Mijn geluk kon niet op, maar ik voelde ook een drukkende verantwoordelijkheid. Ik dacht vaak aan mijn opa en het verdriet dat zijn vroegtijdig overlijden veroorzaakt heeft. Bovendien moesten we hem na zijn beroerte ook verzorgen, voeden, wassen. Hij kon zich namelijk niet meer zelf behelpen. En dat wil ik niet voor mijn kinderen!

Daarnaast stelde ik vast dat roken stress veroorzaakte en dat stress me tot roken aanzette. Een vicieuze cirkel, die mij hoe langer hoe meer geld kostte.  Want goedkoop is een pakje zeker niet. Geld dat letterlijk in rook opgaat.

Uiteraard had ik ook te kampen met de andere nadelen: een slechte adem, een zwakke conditie, hoestbuien,...

Kreeg je hulp?

Ja hoor, na al die jaren was stoppen niet vanzelfsprekend. Ik werd hierbij begeleid door een tabacoloog. Een keuze die zich loont. 

Heb je enkele tips?

Iedereen is verschillend en moet zelf beslissen wanneer hij wil stoppen. Een goede motivatie is daarbij een hulpmiddel. Voor mij waren dat mijn kinderen. Je moet vooral niet opgeven. Veel mensen zijn trouwens bereid om je te helpen. Ook familie en vrienden zijn een grote steun.

Meer info?

Verschillende instellingen kunnen u helpen om te stoppen met roken. Sommige kosten worden zelfs vergoed. Deze instellingen verschillen naargelang u in Brussel, Wallonië of Vlaanderen woont.