Vervaldata

Vervaldata

In de winkel worden we dikwijls overdonderd door een overvloed aan verschillende producten van allerlei soorten voedingsmiddelen. Het goed begrijpen van het etiket zal onze keuze al een groot stuk vergemakkelijken…

Er bestaan 2 soorten vervaldata: voor langer houdbare producten een datum van minimale houdbaarheid (“ten minste houdbaar tot” … of “THT”) en voor snel bederfelijke producten een uiterste consumptiedatum (“te gebruiken tot”… of “TGT”)..

THT

Met de datum van minimale houdbaarheid (THT): “ten minste houdbaar tot of bij voorkeur te gebruiken voor” garandeert de fabrikant dat de voedingsmiddelen veilig en van onberispelijke kwaliteit zijn tot op de aangegeven datum. Na deze datum kunnen deze producten nog geconsumeerd worden op voorwaarde dat ze in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.        
Bijvoorbeeld: pasta (gedroogd), droge koekjes, conserven, UHT-melk, chocolade,…

Bekijk dus goed de verpakking (geen beschadiging van de conservenblikken, goed gesloten,…). Ruikt het product nog goed? Smaakt het nog goed?

Deze producten mogen ook nog verkocht worden, maar winkel of grootwarenhuis zijn en blijven steeds verantwoordelijk voor de te koop aangeboden producten!

Er werden richtlijnen gepubliceerd speciaal voor de caritatieve organisaties zodat zij op een veilige manier voedingsmiddelen kunnen verdelen met zo weinig mogelijk voedselverspilling.

TGT

Op levensmiddelen die snel onderhevig zijn aan microbiologisch bederf (vers vlees, verse vis, bereide schotels, …) en dus veel sneller minder voedselveilig worden en daardoor een gevaar voor de gezondheid van de consumenten kunnen worden, wordt een uiterste consumptiedatum (TGT): “te gebruiken tot” aangebracht. Deze producten vind je terug in de koeltogen van de winkels. Deze producten mogen enkel verkocht worden tot op de aangegeven datum!

Heb je te maken met een “uiterste consumptiedatum”, let op en gebruik deze producten niet meer!

Eenmaal de verpakking van een product geopend werd, verdwijnt de garantie, de vervaldatum geldt dan niet meer!

Bijvoorbeeld: UHT-melk (Ultra Hoge Temperatuur, de melk werd kortstondig verhit op hoge temperatuur) kan gedurende maanden bewaard worden bij omgevingstemperatuur, maar eenmaal het karton geopend, moet de melk in de koelkast bewaard worden en zo snel mogelijk worden verbruikt.
(bron: www.favv-afsca.be)

FAVV

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is een federale overheidsdienst. Haar opdracht bestaat erin te zorgen voor een zo veilig mogelijke voedselketen. 
Samengevat controleert het FAVV (onder andere) de productie, import en verdeling van wat in uw bord belandt.
U vindt heel wat nuttige informatie op de website www.favv-afsca.be (rubriek Consumenten).