Antibiotica

antibiotica

Antibiotica zijn geneesmiddelen die bacteriële infecties bestrijden.  Een klein mirakel van de moderne geneeskunde. Men moet ze echter op een verstandige manier gebruiken opdat ze effectief blijven!

Wat zijn antibiotica?

Antibiotica kunnen zowel natuurlijke als synthetische substanties bevatten. Ze vertragen of stoppen de ontwikkeling van bacteriën die infecties veroorzaken zoals streptokokken of pneumokokken.

Een permanente strijd

Bacteriën passen zich echter aan: dat is normaal. Hoe vaker antibiotica gebruikt worden, hoe sneller de bacteriën zich aanpassen en ongevoelig worden voor antibiotica.

Door die verhoogde weerstand (resistentie) moeten voortdurend nieuwe antibiotica ontwikkeld worden. Deze geneesmiddelen zijn doeltreffend tot de bacteriën er opnieuw weerstand tegen opgebouwd hebben.

Een gevaar voor iedereen

De ontwikkeling van geneesmiddelen is zeer tijdrovend. Er bestaat dus een gevaar dat er bacteriën opduiken waartegen nog geen antibiotica bestaan.

De resistentie afremmen

Het is belangrijk de ontwikkeling van deze resistente bacteriën af te remmen door een foutief of overmatig gebruik van antibiotica te vermijden.

Na pijnstillers zijn antibiotica immers de meest verbruikte geneesmiddelen in Europa!

Een correct gebruik

  • Antibiotica zijn nutteloos in geval van griep, acute bronchitis, verkoudheid, Covid 19 of een respiratoir syncytieel virus (RSV)
  • Gebruik antibiotica volgens het voorschrift. Sla nooit een dosis over
  • Bewaar resterende antibiotica niet voor een latere behandeling, maar bezorg ze aan uw apotheker
  • Neem geen antibiotica om een ziekte te voorkomen. Goede handhygiëne en goede hygiëne bij het hoesten dragen wel bij aan preventie.

Meer info?

Praat erover met uw arts of raadpleeg de volgende websites: