Haast en spoed is zelden goed

Kwaaltjes zijn er genoeg en ze komen daarbij vaak op een ongelegen moment:  ’s nachts, in het weekend of net wanneer uw huisarts niet bereikbaar is. Heel wat mensen bezoeken daarom de spoeddienst van een ziekenhuis terwijl dit niet altijd nodig is.

Wachtdienst

De meeste huisartsen, tandartsen en apothekers werken in een systeem van wachtdiensten zodat u steeds in uw eigen buurt terecht kunt voor dringende medische verzorging.

Wachtdiensten zijn steeds vaker via het internet te raadplegen zodat u weinig tijd hoeft te verliezen om een vervanger te vinden voor uw vertrouwde zorgverstrekker. Uiteraard is het nuttig om deze info al te noteren vóór er zich een probleem stelt.

Niet altijd sneller

Natuurlijk bent u vrij om toch naar de spoeddienst van een nabijgelegen ziekenhuis te gaan. In tegenstelling tot wat velen denken, is de wacht- en behandelingstijd er niet altijd kleiner dan bij de geneesheer met wachtdienst.

Als er meerdere patiënten in de spoeddienst aanwezig zijn, zal men immers de aandoeningen inschatten en dus voorrang geven aan de dringendste gevallen. Dit kan de wachttijd aanzienlijk verlengen.

Niet altijd goedkoper

Ook financieel is er een gevolg als u een spoeddienst bezoekt. U zal er altijd meer eigen aandeel (remgeld) betalen dan bij de (vervanger van) uw eigen huisarts. De toeslagen in een ziekenhuis zijn immers altijd hoger dan bij de huisarts. 

De spoeddienst van een ziekenhuis is enkel gratis als u er minstens één nacht wordt opgenomen of indien u er met een ziekenwagen belandt.