Vaccinatie tegen Covid-19 - FAQ

Vaccinatie Covid-19

De vaccinatiecampagne loopt volop. Iedereen die in België gedomicilieerd is, krijgt de kans om zich gratis te laten vaccineren tegen Covid-19. 

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over de rol van de mutualiteiten in de vaccinatiecampagne.

Zit u met vragen over de vaccinatie? Surf dan naar laatjevaccineren.be. Dat is de officiële website van de Vlaamse overheid over de vaccinatiecampagne.

Hoe word je uitgenodigd?

Vanaf de tweede fase van de vaccinatie (dat is na de vaccinatie van de personen in de woonzorgcentra, de gesloten entiteiten, het ziekenhuispersoneel, de eerstelijnszorgers en de vrijwilligers van de vaccinatiecentra) ontvangt iedereen per post een uitnodigingsbrief

Moet ik bijzonder voorzorgen nemen voor mijn vaccinatie?

Nee. De vaccinatie kan op elk moment van de dag gebeuren. Je moet ook niet nuchter zijn. Maaltijden hebben geen enkele invloed op het vaccin. 

Wanneer weet ik welk vaccin ik ga krijgen?

Bij aankomst in het vaccinatiecentrum.

Er is een nauwkeurige registratie van het vaccin dat u krijgt. Dat betekent dat u ook weet uit welk lot het komt. Zo kan het altijd getraceerd worden (bijvoorbeeld bij nevenwerkingen).

Ik heb me niet laten vaccineren en raakte besmet met COVID-19. Komt de ziekteverzekering nog tussen in de gemaakte kosten?

Ja. Ook als je beslist om je niet te laten vaccineren, worden de kosten van een besmetting met Covid-19 terugbetaald door de ziekteverzekering ongeacht je vaccinatiestatus.

Is er een terugbetaling voor de medische bijwerkingen van een vaccin?

Ja, u krijgt een terugbetaling als u omwille van bijwerkingen:

  • een arts raadpleegt;
  • medicatie koopt (bijvoorbeeld antibiotische zalf voor de surinfectie van de prikwonde);
  • in het ziekenhuis belandt.

Deze kosten worden terugbetaald zoals bij een andere ziekte.

Als u een gekende anafylaxie hebt, is er een speciale procedure. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar allergologen van de hiervoor erkende ziekenhuizen. Ook voor dit speciale circuit mag er geen factuur gestuurd worden naar de mutualiteit of de gevaccineerde persoon.

Hoe geraak ik aan een Europees Covid-19-certificaat?

Er zijn drie wegen om aan een certificaat te komen. 

  1. Smartphone: via www.covidsafe.be en identificatie via Itsme of Helena, krijgtu een gevalideerde QR-code. Bewaar het certificaat op uw gsm zodat u ook zonder internet de QR-code kunt laten zien. Het certificaat kunt u laten afdrukken en Bpost bezorgt het in uw brievenbus. Hou rekening met minstens vier dagen verwerkingstijd.
  2. PC: via www.myhealthviewer.be (vanaf 23/6) en de identificatie via Itsme of ehealth met uw identiteitskaart. U krijgt een pdf van het certificaat met de gevalideerde QR-code dat u kunt opslaan en kunt afdrukken met uw eigen printer.
  3. Regionaal telefoonnummer : via een IVR (interactive voice responder) kunt u uw rijksregisternummer intikken en zo een certificaat met de gevalideerde QR-code aanvragen. Dat certificaat wordt voor u afgedrukt en verzonden naar uw officieel adres. Hou rekening met vier dagen verwerkingstijd.

Brussel  02/214.19.19

Vlaanderen 078/787850

Wallonië 071/313493

Moet ik beschikken over een papieren versie van het certificaat?

In principe is de digitale versie van het certificaat de standaard. U hoeft dus geen papieren versie te hebben. Er wordt wel voor elk van de drie mogelijke wegen (zie hierboven) een papieren versie voorzien, maar het is niet verplicht een papieren document bij te hebben.

Wachttijden?

Hou er rekening mee dat gegevens niet onmiddellijk ter beschikking zijn voor het certificaat:

Ten vroegste één dag na de vaccinatieprik is het mogelijk om een certificaat te generen met deze informatie.

Voor een herstelcertificaat (bewijs van antistoffen bij een doorgemaakte Covid-infectie): ten minste anderhalf uur nadat het labo de uitslag heeft geregistreerd. Ten vroegste 11 dagen na een positieve PCR-test

Voor het resultaat van een PCR-test: ten minste anderhalf uur nadat het labo de uitslag heeft geregistreerd.

Hebt u ondanks de wachttijd nog altijd niet de juiste informatie neem dan contact op met het vaccinatiecentrum als het gaat over een vaccinatie, of het testcentrum als het gaat over een PCR-test, of het labo als het gaat over een bloedanalyse. De HZIV kan dit niet voor jou oplossen.

Ik heb geen smartphone of computer

U kunt een certificaat aanvragen op het regionaal nummer (zie de 3 telefoon nummers hie boven). U tikt uw rijksregisternummer in wanneer het antwoordapparaat u daarom vraagt. Er wordt een papieren versie van uw certificaat opgestuurd naar uw officieel adres.

Ik kan niet overweg met smartphone, computer of het automatisch antwoordsysteem

U kunt met uw gewestelijke dienst telefonisch contact opnemen, een medewerker kan voor u de aanvraag doen via het automatisch antwoordapparaat. Een papieren certificaat wordt dan naar uw officieel adres gestuurd.

Hebt u onmiddellijk het certificaat nodig en hebt u geen smartphone? Dan maakt u een afspraak in uw gewestelijke dienst en brengt u uw identiteitskaart mee. U moet ook je pincode van uw identiteitskaart kennen. Een medewerker kan dan met uw toelating onmiddellijk het certificaat afdrukken en meegeven tijdens de afspraak.

Een derde prik (booster)

Op basis van dit wetenschappelijk rapport hebben de ministers besloten een extra prik te organiseren.

Hoe word je uitgenodigd?

De geselecteerde personen ontvangen per post een uitnodigingsbrief. In principe zal de vaccinatie gebeuren in het vaccinatiecentrum waar je je eerste vaccins hebt gehad en dit ten vroegste 4 weken nadat je je laatste spuit hebt gehad.  Is dit vaccinatiecentrum reeds definitief gesloten zal je uitgenodigd worden in een ander vaccinatiecentrum dat zo dicht mogelijk bij je woonplaats is gelegen.

Geselecteerde personen die in een woonzorgcentrum verblijven of een andere vorm van residentieel wonen zullen voor de extraprik ook worden uitgenodigd in het vaccinatiecentrum.  In overleg met het vaccinatiecentrum kan er een mobiele thuis vaccinatie eventueel worden afgesproken in overleg met de huisarts die het  gmd (= globaal medische dossier) beheert.

We raden je aan om je contactgegevens bij je mutualiteit te vervolledigen. Zo ontvang je de uitnodiging via verschillende manieren en ben je zeker tijdig op de hoogte.

Meer info over de uitnodigingsbrief vind je op laatjevaccineren.be 

Welk vaccin wordt gebruikt voor de extra prik?

Voor deze extra dosis worden de betrokkenen gevaccineerd met de Pfizer- of Moderna-vaccins, ongeacht het aanvankelijk ontvangen vaccin (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca of Johnson & Johnson). Het blijkt dat de sterkste immuunrespons zit in de combinatie van Astra Zeneca-vaccins en mRNA-vaccins (Pfizer of Moderna).

Ik mag me niet laten vaccineren en wil een Covid Safe Ticket op basis van een PCR-test of omdat ik deels gevaccineerd ben.

Er is een terugbetaling van de PCR-test voorzien voor personen die zich niet mogen laten vaccineren wegens allergie.

Je hebt hiervoor een verklaring nodig van een referentie-allergoloog dat je niet vaccineerbaar bent. Een attest van je huisarts of specialist is niet voldoende. Je kunt deze referentie-allergoloog consulteren op verwijzing van je huisarts of op verwijzing van de arts van het vaccinatiecentrum

lijst van referentie-allergologen.

De allergoloog kan een attest afleveren als je een allergie hebt voor PEG of polysorbaat, of als je bij je eerste vaccinatie een zodanig ernstige nevenwerking hebt gekregen dat het niet mogelijk is om je zelfs in ziekenhuismilieu veilig te vaccineren.

Op termijn zullen er vaccins tegen Covid-19 op de markt zijn die geen PEG of polysorbaat meer bevatten en zal je je toch kunnen laten vaccineren.

Met de officiële verklaring van de referentie-allergoloog kan je ziekenfonds je PCR-testen terugbetalen, zonder beperking op het aantal. Een Covid Safe Ticket op basis van een terugbetaalde PCR-test kost je dan niets. 

Mensen die deels gevaccineerd zijn en zich niet volledig mogen laten vaccineren wegens allergie of ernstige nevenwerkingen na de eerste vaccinatie, komen alsnog in aanmerking voor een vaccinatie-attest. Ook hiervoor is er een verklaring nodig van een referentie-allergoloog. Op verwijzing van de huisarts of de arts van het vaccinatiecentrum kunnen personen die menen in dit geval te zijn op consultatie gaan bij één van deze referentie-allergologen. Het doel van deze consultatie is om alsnog de mogelijkheden tot volledige vaccinatie te bekijken. Als vervolledigen niet mogelijk is, levert de referentie-allergoloog een attest af. Op dit attest moet de patiënt zijn uitdrukkelijke schriftelijke toelating geven aan het ziekenfonds om zijn gegevens te verwerken teneinde een Covid Safe Ticket te bekomen. Dit Covid Safe Ticket is in principe enkel van toepassing op Belgisch grondgebied. Op basis van dit attest krijgen deze personen ook onbeperkt PCR-testen terugbetaald.