Laat een slecht gevoel zich niet nestelen

Spreek erover

Minstens 1 Belg op de 4 krijgt in zijn leven te maken met psychische problemen. Het is belangrijk om hierover te praten voor deze negatieve gevoelens zich nestelen en verergeren. Veel mensen vinden echter moeilijk de juiste behandeling. Daarom lanceert het RIZIV een campagne gericht op de voordelen en het aanbod van psychologische zorg. Op de website spreekerover.be kan je een netwerk voor geestelijke gezondheid in jouw buurt vinden. Binnen zo'n netwerk kan je een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog vinden.

Waarom deze campagne?

Deze campagne heeft 3 doelen: 

  • Mensen bewust maken van signalen van psychologische problemen.
  • Mensen aanmoedigen om er op tijd over te praten.
  • Mensen in psychische nood informeren over de beschikbare psychologische zorg. 

Waar kan je terecht?

Er is een gevarieerd aanbod aan zorg, met lage financiële drempels. Het is daarbij mogelijk om psychologische sessies volgen in groep of individueel:

  • groepssessies kosten 2,5 EUR en er is geen limiet op het aantal sessies dat iemand kan volgen
  • jongeren onder de 24 jaar kunnen gratis tot 10 individuele sessies bij een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog volgen
  • vanaf 24 jaar is een eerste individuele sessie met een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog gratis, daarna kost een individuele sessies maximaal 11 euro (tot 7 sessies) 

Samen met hun psycholoog of orthopedagoog stellen patiënten een behandelplan op, waarbij ze ook bekijken hoeveel sessies nodig zijn. 

Dit aanbod van geconventioneerde eerstelijnszorg vult het aanbod van gespecialiseerde psychologische zorg aan, dat gericht is op mensen met meer specifieke of intensere behoeften door ernstigere psychische problemen.

Filmbestand