Tandzorg

Gezonde tanden zijn belangrijk!

Gezonde tanden geven u niet alleen een mooie glimlach, ze zijn ook belangrijk voor uw gezondheid in het algemeen. Om uw tanden te beschermen kunt u enkele goede gewoontes aanleren. Regelmatig uw tandarts bezoeken is hier een van. 

De HZIV betaalt een aantal tandheelkundige behandelingen terug. Sommige daarvan zijn bestemd voor jongeren, anderen gelden ook voor volwassenen.

Enkele tips

Uw tanden gezond houden begint bij de keuze van uw voeding. Bepaalde zoete snacks en gesuikerde dranken worden beter vermeden of beperkt. Ze veroorzaken namelijk zuuraanvallen en verhogen de kans op gaatjes.

Andere voeding heeft net een positief effect op uw mondgezondheid. Zo helpen fruit en verse groenten uw tandvlees en tanden sterker maken. Een gevarieerd dieet is trouwens niet alleen goed voor de gezondheid van uw tanden, maar ook voor uw gezondheid in het algemeen. 

Tabak is in elke vorm erg schadelijk. Het kan niet alleen vergeling van uw tanden veroorzaken, maar ook ziektes van het tandvlees, tanduitval en zelfs kanker.

Een regelmatig onderhoud

Uw volwassen tanden groeien niet meer terug als u ze verliest. Daarom is het belangrijk ze goed te verzorgen zodat u ze lang kan behouden. 

Enkele goede tips:

  • Poets uw tanden minstens 2 keer per dag;
  • Gebruik een tandenborstel die niet te hard en niet te zacht is;
  • Poets minstens 3 minuten zeer grondig;
  • Vergeet uw kiezen niet;
  • Laat uw tanden minstens één keer per jaar door uw tandarts nakijken. Hij kan kleine reparaties uitvoeren (zoals tandsteen verwijderen, gaatjes opvullen...);
  • Wacht niet tot u tandpijn heeft om naar de tandarts te gaan.

Verwijderen van tandsteen

Op het einde van elke maaltijd vormt zich op het tandoppervlak een laagje van voedselresten en speeksel. Dit is tandplak. Wanneer tandplak hard wordt, verandert het in tandsteen, een harde, geelachtige laag die langzaam de tanden bedekt. Tandplak verzwakt het tandvlees, geeft aanleiding tot tandverlies en is bovendien niet mooi. 

Tandsteen kan voorkomen worden door correct de tanden te poetsen. Idealiter is dit na iedere maaltijd, maar 2 keer per dag is al een goed begin.

Als er zich eenmaal tandsteen heeft gevormd, kan enkel de tandarts dit verwijderen. Tandsteenverwijdering is een kleine, pijnloze ingreep die slechts enkele minuten duurt.

De HZIV betaalt één tandsteenverwijdering per jaar terug als u tijdens het vorige kalenderjaar van een terugbetaling voor tandheelkundige verzorging hebt genoten. Het maakt niet uit of het ging om een consultatie, een preventief mondonderzoek of een conserverende verzorging. Als u vorig jaar uw tandarts niet heeft bezocht, wordt maar de helft van de voorziene tussenkomst terugbetaald.

Terugbetaling van een tandartsbezoek

  • Raadplegingen (jaarlijks mondonderzoek, klassiek bezoek);
  • Preventieve behandelingen (verwijderen van tandsteen);
  • Pulpectomie (zenuwbehandeling van een tand);
  • Tandvulling (behandeling van gaatjes).

Consultaties en bovenstaande behandelingen worden door de HZIV deels terugbetaald. De officiële tarieven zijn beschikbaar op de website in de rubriek tarieven of in uw HZIV-kantoor.

Als u ten minste één keer per jaar een tandarts raadpleegt, worden uw tandzorgen beter vergoed in het kader van het mondzorgtraject.

Conserverende tandverzorging is gratis voor jongeren onder de 19 jaar bij geconventioneerde tandartsen. Als uw tandarts niet geconventioneerd is, is het mogelijk dat je nog een supplement moet betalen. 

Orthodontie voor jongeren

Bij kinderen onder de 9 jaar komt de HZIV tegemoet in de kosten voor een vroege orthodontische behandeling van korte duur waarmee een volledige behandeling in de toekomst kan worden voorkomen. De HZIV verleent in dat geval 2 tussenkomsten: een in het begin en een op het einde van de behandeling.

Jongeren onder de 22 jaar hebben recht op een tussenkomst bij een volledige orthodontische behandeling. Er zijn 36 terugbetalingen mogelijk en eventueel 2 bijkomende terugbetalingen voor beugels.

Om van deze tussenkomst te kunnen genieten, moet uw orthodontist de behandeling beginnen vóór de 15e verjaardag van het kind. In uitzonderlijke gevallen (conserverende behandeling) kan de behandeling later beginnen. Spreek erover met uw tandarts.

De aanvraag tot terugbetaling van orthodontie wordt door uw orthodontist gedaan na een eerste bezoek. De behandeling moet beëindigd worden voordat het kind 22 jaar is.

Orthodontie kan duur zijn. Vraag aan uw orthodontist een schatting van de totale behandelingskosten, inclusief de bouw van het apparaat.